januari 27, 2022

Het klompenmakersproject: Pssstt.... De klompenmakers zijn terug!

Als Toeristisch Platform Hengelo / Keijenborg gingen wij in 2019 voortvarend aan de slag met de start van een nieuw klompenmakersmuseum in Keijenborg. We hadden een mooie openingsbijeenkomst waarbij ook Bennie Jolink aanwezig was. 

Openingsavond

Helaas werden we al snel ingehaald door corona en liep ons project flinke vertraging op. Toch hebben we ondertussen zeker niet stilgezeten! We brengen je in deze nieuwsbrief graag op de hoogte van een aantal belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen tijd en we blikken vooruit naar de toekomst.

Nog even kort over ons klompenmakersproject.
Het klompenmakersproject in Keijenborg e.o. brengt Nederlandse tradities en waarden voor oude en nieuwe generaties op innovatieve wijze tot leven. Het klompenmakershuus in Keijenborg wordt een museum waarbij mensen kunnen ontdekken, voelen, proeven aan het klompenmaken van vroeger. Ook is het de uitvalsbasis voor verschillende routes en arrangementen.

Klompenmakershuus

Waar zijn wij nu mee bezig? 

1. Verhalen tot leven laten komen

Samen met Rudie Kreunen en Laurens Pape interviewden we een oude klompenmaker, Jo Hilderink. Dit is ook op foto en video vastgelegd. In de volgende nieuwsbrief laten wij iets van deze video zien. De komende tijd interviewen wij meer oude klompenmakers. Zo halen we de verhalen op die ons helpen bij het creëren van een beleving voor de bezoekers.

Jo en jelte 06a
logo_klompenmakers_keijenborg

2. Ontwikkeling van een merk

We ontwikkelden een nieuwe robuuste huisstijl, waarbij we het oude en nieuwe combineren. Je ziet de elementen van het klompenmaken terug in het logo (het mes en de klomp).  

Aanwijzers voor klompenpad in de vorm van klompen

3. Routes en arrangementen

Heb je de klompjes gezien rond Keijenborg? Die zijn van onze nieuwe klompenmakerswandelroute. We ontwikkelden meerdere routes, voor fietsers en wandelaars. Verhalen over oude klompenmakerswerkplaatsen en arrangementen zijn opgenomen in de boekjes van de routes.

4. Samenwerking

Er zijn veel mensen die enthousiast meewerken aan het project. Een groep jongeren van een middelbare school in Doetinchem (Ulenhof) gaat bijvoorbeeld de komende tijd aan de slag met het vraagstuk: hoe kunnen jongeren een bijdrage leveren aan ons project? Ook veel andere partijen leveren een mooie bijdrage.

Zaterdag 12 februari werden we bijvoorbeeld door het Schuttersgilde St. Jan in Keijenborg flink verrast met een mooie cheque vanuit het Reinier Hilderink Fonds. Met deze cheque gaven zij ons een hart onder de riem en dat waarderen wij natuurlijk enorm!

Reinier Hilderinkfonds

En wat kun jij doen? 

1. Volg ons op social media

Wij worden blij van onze volgers op Facebook. Zo kunnen we de ontwikkelingen met zoveel mogelijk mensen delen. Volg ons dus op facebook.com/klompenmakers 

2. Neem deel aan onze informatiebijeenkomsten

Als de covidmaatregelen het toelaten, houden we op 21 maart een informatie avond over de voortgang en onze plannen voor o.a. de verbouw van de klompenmakershuus (voormalig winkelpand naast de Horst). Deze bijeenkomst kondigen we aan via de mail, in de klepper, op de website, Facebook en in Contact.

3. Word vrijwilliger

Wij zoeken nog mensen die ons helpen bij de inrichting van het klompenmakershuus, met onze social media en het schrijven van teksten. Heb je interesse om ook mee te doen? Meld je dan aan via deklompenmakers@gmail.com!

4. Doneer een klein bedrag

Wij zijn heel blij met de leadersubsidie die wij hebben ontvangen. Maar ondanks deze subsidie moeten we voor het realiseren van de ingediende plannen zelf de helft van de geplande kosten bij elkaar zien te sprokkelen (is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de uitkering van de leader subsidie). Graag vragen we je om hulp. Wil je bijdragen om de klompenmakers op de kaart te zetten? Doneer dan hier.

5. Lever foto’s, verhalen of ander materiaal aan

Heb je verhalen, foto’s of ander materiaal dat wij straks kunnen gebruiken om aan bezoekers te laten zien? Laat het ons weten!

Agenda (onder voorbehoud van de coronamaatregelen): 

  • Zaterdag 26 februari vanaf 11.00u: leeghalen van het klompenmakershuus als voorbereiding voor de verbouwing
  • Maandagavond 21 maart 2022 om 19:30u:
    Informatiebijeenkomst in de Horst (Keijenborg)
  • Juni 2022: opening(sfeest) 

Groeten,

Toeristisch Platform Hengelo / Keijenborg

Het klompenmakersproject in Keijenborg e.o. brengt Nederlandse tradities en waarden voor oude en nieuwe generaties op innovatieve wijze tot leven. Het klompenmakershuus in Keijenborg wordt een museum waarbij mensen kunnen ontdekken, voelen, proeven aan het klompenmaken van vroeger. Het klompenmakershuus wordt de uitvalsbasis voor verschillende routes en arrangementen in de buurt langs verschillende oude klompenmakersplaatsen. Eén van deze plaatsen gaan we de komende tijd ook verbouwen, zodat mensen deze kunnen bezichtigen.

Volg ons op Facebook

Meer lezen?

Check deze arikelen