Loop je ook graag een blokje om in je eigen omgeving? Wil je meedenken over het ontwikkelen van een nieuw Klompenpad in de omgeving van Keijenborg? Kom dan naar de startavond op maandag 22 april 2024. Dorpsraad Keijenborg, Toeristisch Platform Hengelo Keijenborg (TPHK), Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en de gemeente Bronckhorst willen samen met bewoners en partijen in dit gebied een wandelroute maken die het landschap en de cultuurhistorie van het gebied beleefbaar maakt.

De avond begint om 19.30 uur in Dorpshuis De Horst, St Janstraat 6 in Keijenborg. Inloop met koffie/thee is vanaf 19.15 uur. Wethouder Antoon Peppelman is hierbij ook aanwezig.

Klompenpaden
In Gelderland en Utrecht zijn 157 Klompenpaden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk door het boerenland.

Eerste Klompenpad in gemeente Bronckhorst, klompenmakersbedrijvigheid beleven
Tot 1990 was er klompenmakersbedrijvigheid in Keijenborg en  omgeving. Honderden mensen hadden werk door het maken en verkopen van zowel handgemaakte als industrieel gemaakte klompen. TPHK wil deze geschiedenis nieuw leven inblazen.

Met het nieuwe Klompenpad kunnen wandelaars deze geschiedenis ontdekken en beleven. Het wordt het eerste Klompenpad in de gemeente Bronckhorst. Het Klompenpad wordt Financieel mogelijk gemaakt door Dorpsraad Keijenborg, TPHK, gemeente Bronckhorst, provincie Gelderland en Nationale Postcode Loterij.

Cultuurhistorie en landschap
Op de startavond op 22 april wordt het project toegelicht door Erik van Eek van SLG. Je krijgt de kans om mee te denken met jouw kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en je kunt je ideeén voor de route aan dragen. Alle input van de avond zal verzameld worden op een centrale kaart.

Het Klompenpad krijgt een naam die verwijst naar een element in het landschap waar doorheen wordt gewandeld, zoals een historische boerderij, veldmaam of buurtschap. Een werkgroep (waarvoor je je op deze avond kunt aanmelden) bestaande uit bewoners, ondernemers en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

Kijk voor meer informatie op slgelderland.nl, klompenpaden.nl of de Klompenpaden Facebookpagina.

Over JanJansen

Het klompenmakersproject in Keijenborg e.o. brengt Nederlandse tradities en waarden voor oude en nieuwe generaties op innovatieve wijze tot leven. Het klompenmakershuus in Keijenborg wordt een museum waarbij mensen kunnen ontdekken, voelen, proeven aan het klompenmaken van vroeger. Het klompenmakershuus wordt de uitvalsbasis voor verschillende routes en arrangementen in de buurt langs verschillende oude klompenmakersplaatsen. Eén van deze plaatsen gaan we de komende tijd ook verbouwen, zodat mensen deze kunnen bezichtigen.

Volg ons op Facebook

Meer lezen?

Check deze arikelen